Saturday, 26 November 2011

HIJRAH GERBANG KEJAYAANPeta Hijrah

Firman Allah s.w.t:

Mafhumnya : Dan sesiapa Yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya ia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah Yang banyak dan rezeki Yang makmur; dan sesiapa Yang keluar dari rumahnya Dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian ia mati (dalam perjalanan), maka Sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Saban tahun umat Islam akan menyambut kedatangan tahun baru hijri. Saban tahun juga akan kedengaran ceramah-ceramah, seruan serta azam baru yang dipasang oleh sebilangan besar masyarakat Islam. Dan tidak terlepas juga bagi masyarakat Malaysia yang seringkali menganjurkan majlis Maal Hijrah, lalu menganugerahkan tokoh maal hijrah kepada individu-individu tertentu. Sudah tentu ia menjadi satu dorongan dan semangat bagi uamt Islam untuk terus berjaya.

Apa yang perlu kita perhatikan bukanlah acara adat dan juga majlis-majlis yang diadakan saban tahun. Kita juga sudah biasa mendengarkan kisah-kisah hijrah Rasulullah s.a.w dan para sahabat, jerih-perih yang dilalui generasi awal Islam sehingga Islam mampu tersebar ke seluruh pelusuk dunia. Saya begitu yakin dan percaya, seawal usia enam tahun lagi kita sudah mengingati kisah perjuangan suci generasi awal Islam.

Namun yang perlu kita berikan perhatian ialah apa yang terkandung di dalam hijrah itu sendiri. Ke mana pengakhiran hijrah dan apakah manifestasi hijrah. Perakara-perkara inilah yang sepatutnya dihayati dan cuba diterapkan dalam kehidupan kita seharian, supaya ia menjadi kunci kepada sebuah kehidupan yang gemilang.


Ada Apa Dengan Hijrah?

Saya tidak berhajat untuk menceritakan semula kisah penghijrahan Nabi s.a.w ke Madinah al-Munawwarah. Namun, perlu untuk kita koreksi serba ringkas tentang persoalan ini. Ada apa dengan hijrah?

Sebelum hijrah, umat Islam ketika itu dalam keadaan yang cukup lemah. Penindasan terhadap umat Islam berlaku di mana-mana. Ada yang diseksa sehingga menemui ajal. Kesabaran mereka dalam menempuhi ujian keimanan ini sudah tentu tidak layak untuk umat yang terkemudian ini menafikannya. Kesabaran mereka membuahkan hasil apabila turunnya wahyu yang memerintahkan supaya mereka berhijrah.

Namun, ada apa dengan hijrah?

Di sinilah bermulanya sebuah kejayaan yang gemilang. Di sinilah bermulanya langkah untuk mencapai sebuah kebahagiaan yang abadi. Bermula dengan penghijrahan Nabi s.a.w, Islam mampu membina empayar tersendiri. Beridiri megah mengatasi kuasa besar dunia ketika itu yang menjadi milik Rom dan Parsi.

 Hijrah merupakan cetusan awal kejayaan umat Islam.

Bermula dengan hijrah, Rasulullah mengasaskan sebuah negara contoh yang terkandung nilai-nilai murni. Melalui hijrah, umat Islam mampu membina sebuah kejayaan yang gemilang.

Benar, kejayaan ialah manifestasi kpd hijrah. Tetapi, kejayaan juga tidak datang bergolek.


Elemen Kejayaan

Mungkin kita sudah tahu akan kisah yang sangat masyhur, seorang pemuda yang telah membunuh 100 orang dan ingin bertaubat. Maka jawapan yang diperoleh pemuda tersebut ialah HIJRAH.

Beliau harus berhijrah. Kerana taubat itu kejayaan. Dan kejayaan hanya akan ditemukan melalui hijrah.

Saya sempat mengikuti sebuah ceramah yang bertemakan maal hijrah bersama teman-teman sepengajian di Mesir. Menarik untuk disimpulkan bahawa kejayaan itu tidak datang bergolek. Dan sudah pasti kejayaan itu perlukan kepada beberapa ‘tiang seri’.

Tiga elemen yang mungkin boleh ditemui melalui kisah hijrah Nabi s.a.w ini ialah konsep ‘ubudiyyah (kehambaan kpd Tuhan), masuliyyah (peranan dan tanggungjawab) dan itqan (kesungguhan).

Merenung semula kisah hijrah, Rasulullah telah meletakkan pengharapan yang tinggi kepada Allah s.w.t dalam menjayakan misi hijrah Baginda. Munajat dan motivasi ketuhanan yang sering diucapkan Baginda kepada para sahabat telah menjadikan diri mereka terdidik dengan acuan yang indah. Kerana sudah tentu kita meyakini bahawa Allah s.w.t merupakan sebaik-baik perancang dan berkuasa ke atas hamba-Nya. Maka jelas bahawa, konsep mengabdikan diri kepada Tuhan merupakan kunci utama sebuah kejayaan.

Sudah pasti kejayaan tidak akan datang sekiranya tiada seorang manusia yang ingin mendapatkannya. Seorang lelaki tidak akan berjaya menjadi suami yang baik kepada isterinya jika si lelaki tidak memahami peranan dan tanggungjawabnya. Maka rumah tangga akan menjadi kucar-kacir. Justeru, memahami peranan itu sangat perlu dalam membina sebuah kehidupan yang kondusif.

Begitu juga halnya dalam mendapatkan sebuah kejayaan. Memahami peranan dan tanggungjawab yang diamanahkan merupakan salah satu jalan untuk mendapatkan kejayaan. Beberapa karakter penting dalam kisah hijrah ini secara jelas menunjukkan bahawa, untuk mencapai nikmat kejayaan, maka kerja-kerja yang dilakukan mestilah dalam keadan saling membantu. Bekerja secara kolektif adalah lebih memudahkan berbanding bekerja sendirian.

Boleh sahaja jika Allah s.w.t ingin memenangkan Baginda s.a.w dalam misi hijrah ini tanpa bantuan daripada sesiapa pun. Namun, di sana terdapat pengajaran yang sangat berguna untuk kita generasi yang terkemudian.

Kita juga melihat kesungguhan Baginda s.a.w dalam melaksanakan misi hijrah Baginda, sekalipun mendapat tentangan kaum Quraisy. Kesungguhan ini terbukti melalui taktikal yang sangat menarik, dibantu pula dengan pertolongan daipada Allah yang sememangnya tidak dijangka. Jelas kepada kita, perancangan yang penuh teliti amat diperlukan untuk melengkapkan syarat bagi mencapai sebuah kejayaan.


Kita Perlu Berubah

Melihat kepada sirah hijrah Nabi s.a.w, secara tidak langsung kita akan menemukan HIKMAH. Kebijaksanaan yang ditunjukkan Baginda s.a.w merupakan sebab terpenting misi hijrah berjaya. Maka, kita perlu mencari hikmah dalam merangka sebuah kejayaan yang gemilang.

Hikmah ini tidak akan mampu dimiliki sekiranya dada kita kosong dengan pengetahuan. Maka perlunya untuk kita berhijrah dari sikap yang lama kepada sikap yang baru. Sikap yang menjadikan kita umat yang tertindas di alaf ini kepada sikap yang mampu menjadikan kita sebagai penyebar rahmat untuk agama ini.

Hijrahlah, dari sikap yang dahulu malas dan mengambil mudah dengan ilmu kepada sikap cakna kepada ilmu.

Hijrahlah, dari sikap yang dahulu sempit dalam ruangan perbezaan kepada sikap terbuka dengan perbezaan.

Hijrahlah, dari sikap yang dahulu selesa didominasi kepada sikap perlu mendominasi.

Hijrahlah. Di sana terdapat kemanisan dan kejayaan. Sama ada kemenangan dan kejayaan di dunia, atau pahala yang berterusan sehingga akhirat kelak.

Hijrah, ia gerbang kejayaan!


Ikhwan Hafiz
Dawran Shoubra
25 November 2011    10.42  p.m

1 comment:

  1. Salam perkenalan..byk 'ibrah di sebalik peristiwa hijrah Nabi s.a.w..sbhgnnya telah disebutkan di atas..juga antara lainnya, bagaimana yg dikatakan hijrah strategi..jika dlm peristiwa hijrah pun punya banyak strategi (aspek pemilihan laluan ke madinah,pembahagian tugas n tggjwb,menggunakan bkn Islam sbg pemandu arah dan lain2 lg), memang byk hikmah n 'ibrah yg kita dpt guna dlm kehidupan kita skrg.. Berubah utk kejayaan!! (nk follow blog ni tp xdpt..hehe..juz add kt blogroll jah..maaf deh..)

    ReplyDelete